Carte De Bucate Manastiresti Sau Carte De Bucate Boieresti?

Am cumparat de curand aceasta carte (Carte De Bucate Manastiresti), in speranta ca voi gasii ceea ce-mi era promis:

“Un excelent îndrumător în arta culinară: puţine ingrediente, un proces simplu,”

Ei bine, nu am descoperit deloc asa ceva. Ci am gasit doar retete complicate, pline de prajeli si de multe, multe ingrediente. Sau oare la cei care au facut descrierea cartii, condimentele nu sunt considerate ingrediente? Si nu este vorba doar de condimente.

In descriere mai scrie asa:

Cele mai multe sunt adevărate poeme din două, trei sau patru ingrediente.

Am rasfoit cartea si nu am gasit deloc din doua sau din trei ingrediente ci de la patru, cinci ingrediente in sus.

Un exemplu de reteta “simpla, manastireasca, sanatoasa”, din carte este: chiftele din icre de peste. Daca ma intrebati pe mine, aceasta reteta este bomba!

Iti dai seama ca aceasta reteta “manastireasca” presupune: prajeala si ingrediente precum paine, icre, verdeata, sare, ulei, si multe alte ingrediente care erau scrise in reteta si-mi este lene sa le copiez acum!

Sincer, ma asteptam sa gasesc retete de post, fara ulei, chiar din doua trei ingrediente si nu o arta culinara bazata pe prajeli si gratare de peste. Intr-adevar, poate acest lucru se cere de catre public. Dar macar sa fii pus alt titlu. Retete De Bucatate Manastiresti Pentru Zile De Sarbatori Si Boieri, ceva in genul.

Descrierea completa este aceasta:

…Un excelent îndrumător în arta culinară: puţine ingrediente, un proces simplu, un rezultat plin de gusturi îmbietoare, amintind de Orient, dar atingând totodată uzanţele mesei occidentale şi rezumând întreaga gamă a bucătăriei greceşti. Bogăţia reţetelor, în pofida lipsei totale a cărnii, este impresionantă. Cele mai multe sunt adevărate poeme din două, trei sau patru ingrediente. (…)
Autoarea, printr-o scriitură bine condimentată şi atent cântărită, întreţinând un dialog rafinat între arta culinară şi teologie, îl captivează pe cititor.
Această carte am putea spune că este o lectură îmbătătoare care de abia aşteaptă să fie gustată.”
(Dimitrios Rousounelis, O arcă a gusturilor culinare din bucătăria mănăstirilor chinoviale)

„În ultimele decenii, oamenii de ştiinţă au studiat dieta mediteraneană și au constatat că un regim alimentar cu mulţi carbohidraţi, sărac în proteine, bogat în uleiuri de măsline şi de peşte, care abundă în legume proaspete şi fructe, contribuie şi favorizează o viaţă lungă, fiindcă reduce riscul anumitor tipuri de cancer şi al afecţiunilor cardiace (…). Bucătăria mediteraneană înseamnă sănătate şi o viaţă trăită cum se cuvine.”

(Carol Helstosky, Food Culture in the Mediterranean)

Dezamagire totala si un pret foarte mare considerand materialul complet neadecvat care a fost livrat. Nu zic, ma impac cu gandul ca totusi am niste retete pentru mancaruri cu peste interesante si probabil foarte gustoase, chiar daca nu simple si din putine ingrediente.

3 thoughts on “Carte De Bucate Manastiresti Sau Carte De Bucate Boieresti?

  1. De cate ori ajung , intr-un loc in care se vorbeste despre ceea ce consumam , sau ce am putea consuma mai sanatos , sunt foarte atenta la fiecare cuvant , la fiecare rand , la fiecare ingredient .Opinia ta , Tudor , vine la momentul potrivit si de ce nu pentru omul potrivit …Multumesc

  2. E drept ca titlul te duce cu gandul la retete exceptionale… simple si delicioase.

    Si eu as fi cumparat cartea, daca nu as fi citit recomandarea ta… sau mai bine spus nerecomandarea ta.

Leave a Comment